Home
Buis en cabrioletkappen
Wintertenten
Zonneschermen
Bimini
Zeilmakers producten
Fietstassen
Houten producten
Repareren en onderhoud
Stoffen
Humoristich verhaal
Algemene voorwaarden
Contact
Zeilmakerij Watersleep
Ngoc Quyen Tuyet Lieu
Internetstraat 14/111
1033 MS Amsterdam

Tel: 020 468 2464
info@watersleep.nl
www.watersleep.nl

Een humoristisch verhaal.

Heeft mijn woonboot ook zeilen?

In het verleden belde men mij regelmatig op met de vraag of ik ook zeilen kon repareren, waarop ik dan ontkennend moest antwoorden, aangezien ik geen zeilnaaimachine bezat. Daar ik tegenwoordig wel de beschikking heb over zo'n machine en ik inmiddels een geroutineerd zeilmaker ben geworden, lijkt het me handig om eens wat misverstanden aangaande dit beroep uit de wereld te helpen.

Hoewel de naam doet vermoeden dat de zeilmaker zich beperkt tot het vervaardigen van zeilen, omvatten zijn activiteiten in werkelijkheid een veel breder scala. Zeker indien hij in een stadse omgeving als Amsterdam woont is hij wel verplicht om zijn werkzaamheden te variëren. Zo maakt de zeilmaker bijvoorbeeld fietstassen, hoezen voor motors, auto's en brommers die anders in weer en wind staan te verroesten, brommerzadels, markiezen, parasols, circustenten, etc. Kortom, het vakgebied is zo breed als het maar kan.

Voor degenen die wonen op het water is het interessant te vermelden dat er tegenwoordig speciale stoffen in de handel zijn die op een gevel gespannen kunnen worden, waarbij het doek vochtregulerend is en de regen niet doorlaat. Het doek is dun en heeft een laag gewicht; het gaat lang mee en de prijs is bovendien voordelig. Een terras voorzien van een gespannen doek wint beduidend aan comfort, bovendien is er het extra voordeel dat er veel minder naar binnen kan worden gekoekeloerd, dus meer privacy. Boten hebben vele soorten tenten, buiskappen, dektenten, cabrioletkappen, bimini kappen, om schaduw op het dek te geven, zodat het tijdens het varen goed toeven is. Oude vrachtschepen met een houten luikenkap kunnen nog steeds door een zeil bedekt worden; een van de weinige manieren om onderhoudsvriendelijk je kap te bedekken. Een dak dat eigenlijk aan vervanging toe is, maar waar het budget niet meehelpt, kan als alternatief een aantal jaren met doek worden bedekt. Een lekkende stuurhut, roef of vooronder met een dekzeil of modern dundoek zorgt ervoor dat het hout weer droog wordt of dat het roesten binnen de perken wordt gehouden.

Allerlei zakken van groot tot klein om iets onder te plaatsen of in te zetten. Een parasol, bijvoorbeeld, bescherm je met een zak. Uw tuinameublement komt met een hoes de winter veel beter door en de levensduur wordt aanmerkelijk verlengt. U kent wel het verschijnsel van de blank gelakte bank, die na twee jaar opnieuw in de lak moet. Welnu, met een hoes verdubbelt u die tijd. Een berg stoelen of een kinderzandbak: een hoes erover zeg ik u! Zo'n hoes gaat in principe vele jaren mee, hoewel er een aantal omstandigheden zijn waarmee rekening gehouden dient te worden. Ten eerste zon. Deze maakt het doek genadeloos stuk. Verder het klapperen van zeil, dat de stof heel snel beschadigt. Ook een flinke storm over niet goed vastgemaakt doek maakt het in een week stuk. Echter, doek dat op de juiste manier wordt gebruikt kan makkelijk 10 jaar meegaan. De meest gebruikte garens gaan een jaar of vijf mee, want na verloop van tijd heeft de zon de buitenkant vernietigd en laat het op de naden los. Gelukkig zijn er garens die langer dan 10 jaar meegaan. Toegegeven, deze zijn wel prijziger, maar hebben het grote voordeel dat u niet tussentijds het garen hoeft te vervangen.

Aan te raden zijn verder overspanningen van daken. Deze houden de hitte buiten, doordat ze een schaduw op het dak werpen. Onder zon dak is de temperatuur al snel 5 graden lager, terwijl een dergelijke constructie ook het dak droog houdt. Een barbecue is snel verregend; een party tent is een oplossing hiervoor, waarbij de maat geen probleem is en het doek, indien u het opbergt na het seizoen, vele jaren meegaat.

Ter afronding nog enige tips voor het onderhoud van de stoffen: Berg altijd de stoffen droog op en leg ze niet nat weg. Meestal is een spons voldoende om het doek schoon te maken. Anders zijn er zachte zepen in de handel om deze doeksoorten te reinigen. Geen harde straal erop en geen bleek of andere agressieve schoonmaakmiddelen. U kent wel die nieuwerwetse bakfietsen: kort en zeer comfortabel met een ruime bak. In ons filiaal in Saigon hebben we een harmonica kap of cabrioletkap voor deze fietsen gemaakt. Cabrioletkappen kunnen we dus ook voor uw bootje verzorgen. Voor bijzonderheden, gelieve te raadplegen onze website: www.watersleep.nl